Home by Sturgess

Mamma

Visste ni att ordet mamma är det latinska ordet för bröst. Ordet ska ursprungligen ha uppkommit efter ljudet från spädbarnet som söker bröstet för näring. Det händer att mammor tror att barnet äntligen lärt sig säga mamma när det låter ”mamma”. Man tänker inte på att det är ljudet som givit ordet sitt namn och inte tvärtom.

Vad vill jag säga med det? Inte mycket egentligen men jag har de senaste dagarna funderat just kring mammarollen och vad den innebär för mig. Vad gör mig till en bra mamma och hur ser mina barn på mig i min roll?
Alla har vi bra och dåliga dagar med olika mycket ork. Ena dagen kan jag känna att jag orkar allt så som fixa med saker hemma, hitta på roliga saker med barnen som tex utflykter, rita, bygga lego, shoppa, hjälpa till med läxan, ja you name it. Sen en annan dag så är man helt kraftlös och orkar ingenting men man pushar sig själv igenom hela dagen för att vara den mamman som barnen förtjänar.

Jag känner mig som en bra mamma när jag:
lyssnar på mina barn och deras behov
låter de komma till tals
låter de vara delaktiga i olika besluten här hemma som rör dem
ger dem tiden de behöver för att vara med mig
tröstar och stöttar dem när de är ledsna eller mår dåligt
ger dem möjligheten att förstå att man kan inte få allt utan vissa saker får man spara till
tar hand om mig själv så jag har ork att ta hand om dem

Jag känner mig som en mindre bra mamma när jag:
är trött
missar att lyssna på dem och inte ser mina barns behov
när vardagsstressen tar över och stubinen är lite kortare än vanligt

Man kan alltid försöka få den sömn man behöver men det är dock inte alltid så lätt. Vi påverkas ständigt utifrån av alla måsten som finns i vårt samhälle och även från de måsten vi sätter på oss själva. Vi vill vara den perfekta förälderns som kan göra allt. Men man måste någonstans inse att man kan inte alltid kan vara den föräldern och barnen älskar dig precis som du är. Det är ok att inte orka allt alltid, det är ok att ibland känna som om man ska explodera.

Barnen gör mig stark och även min man, utan honom hade jag inte orkat vara den bästa sidan av mig till barnen samtidigt som jag har gjort karriär i mitt arbete och även där försöker att vara den bästa sidan av mig. Han är min klippa och stöttepelare som lyfter upp mig varje gång jag faller och finns där hela tiden för mig vid min sida.
Det finns igen bättre än att komma hem till familjen och bli överöst av kramar och pussar, att känna den enorma kärlek, den kärlek som ibland är så mycket att det gör ont i bröstet och man kan inte med ord beskriva hur mycket man älskar dem.
tjejerna

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats